Tanssija Taru Aho työskenteli taidemuseossa 9.11.-7.12.2020, kohtasi yleisöjä ja johdatteli heitä kuvataiteen tutkimiseen liikkeen keinoin ja oman kehon aistimuksia kuunnellen. Moninaisten yleisökohtaamisten tuloksena syntyi Aistimatka-kuunnelma.
Taru Ahon työskentelyn Porin taidemuseossa mahdollisti Läntinen tanssin aluekeskus.
Aistimatka on liikkeellinen johdatus keholliseen tapaan kokea kuvataidetta. Siinä tanssitaiteen keinot tarjoavat ideoita ja työkaluja uppoutua teoksien maailmoihin ja herkistävät tarkastelemaan näyttelytilaa uusilla tavoilla. Kuunnelmassa huomio suunnataan aistisuuden kautta avautuvaan kehotietoisuuteen ja pyritään toimeliaaseen ja tarkkaavaiseen kanssakäymiseen ympäristön kanssa. Ääniraitoja voi kuunnella näyttelyssä, ennen museovierailua tai sen jälkeen.
Tanssijan tervehdys ja alustus (nauhoite tekstinä)
Taru Aho valmistui syksyllä 2020 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta tanssitaiteen maisteriksi. Hän työskentelee erilaisissa työryhmissä ja yhteistöissä tanssin ja esitystaiteen alueilla. Perinteisten tanssijan töiden rinnalla Taru toimii alansa soveltavissa tehtävissä, kuten podcastaajana ja museokontekstissa.
Porin taidemuseo on hänelle tuttu ja tärkeä paikka vuosien varrelta.
Tanssija talossa on osa Porin taidemuseon kehittämää Taiteilija talossa -toimintamallia, jossa taiteilija työskentelee pitkäkestoisesti yhdessä erilaisten yleisöjen kanssa. Ohjelmassa on aiemmin vieraillut kuvataiteilijoita ja nyt mukana on ensimmäistä kertaa tanssitaiteilija.
Ellen Cantor, Miriam Cahn, Luciano Castelli, Alba S. Enström, Rainer Fetting, Andrea Éva Győri, Viljami Heinonen, Eeva Peura, Merzedes Sturm-Lie, Marianna Uutinen, Amalia Vekri, Alisa Yoffe
Halli, Siipi, MEDIApiste
Näyttelyn nimi viittaa sitaattiin edesmenneeltä taiteilijalta Ellen Cantorilta (1961–2013):
”Perversioni on usko tosirakkauteen”.
Näyttelyn taiteilijat edustavat eri sukupolvia ja monenlaisia taustoja. Heidän yhteisiä kiinnostuksen kohteitaan ovat undergroundkulttuuri, runoilijat, punk, elämä, intohimo, muotilehdet kuten Vogue, viittaukset suosittuihin elokuviin tai pornolehdet eivätkä niinkään taidemaailman viimeisimmät teoriat. Kaikki he käsittelevät teoksissaan ihmisyyttä, suunnan etsimistä nykyhetkessä.
Viljami Heinosen teokset: Declining Figure, 2019 (detalji), Francis's Room, 2019 ja Distant Skies, 2019
Kuvat: Erkki Valli-Jaakola, Porin taidemuseo