PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, FI-28100 PORI, FINLAND Avoinna ti-su 11-18, ke 11-20.
Vapaa sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 18-20.
Liput: 8 / 3 / 4 EUR, Perhelippu 16 EUR. Alle 18 v. vapaa pääsy viikonloppuina ja pyhinä.
Kahden päivän yhteislippu Porin taidemuseoon ja Satakunnan Museon toimipisteisiin 17 / 5 / 8,50 EUR.
Porin taidemuseossa käyvät Smartum liikunta- ja kulttuurisetelit, SmartumPay-mobiilimaksu sekä Museokortti.Nyt


 


TAIDEtila
Tutki taidetta . Tee itse


TAIDEtila-tehtäväsivusto on tarkoitettu kaikenikäisille taiteen nälkäisille: lapsille, aikuisille ja kaikille kotona tekemistä kaipaaville! Pienimmät lapset voivat tehdä tehtäviä yhdessä aikuisen tai vanhemman lapsen kanssa. Tehtävät ovat myös opettajien ja koulujen vapaasti käytettävissä.

 

TAIDEtilassa uteliaisuus, luovuus ja innostunut mieli ovat valttia. Kannustamme keskusteluun ja omien ajatusten jakamiseen tehtäviä tehdessä. Pääsääntöisesti kaikki tehtäviin tarvittavat materiaalit löytyvät jokaisen kotoa. Joskus voit vain antaa mielikuvituksen laukata ja ideoiden pulputa tai vaikkapa lähteä kävelylle ja tutkimusmatkalle lähiympäristöön.

 

Jaa tekemiäsi tehtäviä somessa
#porintaidemuseontaidetila

Voit myös lähettää meille kuvia ja kommentteja sekä kysymyksiä sähköpostilla museolehtorin osoitteeseen: ilona.juntura@pori.fi

 

Huomaathan, että jakamalla ja lähettämällä kuvasi ja kommenttisi annat Porin taidemuseolle niihin käyttöoikeudet.

 

 

Sisällysluettelo
AJANKOHTAISIIN NÄYTTELYIHIN PERUSTUVAT TEHTÄVÄT
Ola Vasiljeva
Jenni Yppärilä
Adrian Melis
Maire Gullichsen, Alvar Aalto ja Galerie Artek
– Abstraktion varhaiset muodot Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmassa

PEDAseinä: Toistuva Uni
AVOIN TAIDEVARASTO
TAIDEtilan extrat

 

 

Tutustu näyttelyihin yhdessä kuraattoreiden kanssa:
https://www.youtube.com/watch?v=t4C_64W-LeY

 

Lisätietoa näyttelyistä löydät taidemuseon nettisivuilla. Muista myös taiteilijoiden kotisivut!

 

 

Ola Vasiljeva: Long Farewells - Pitkiä jäähyväisiä
Latvialaislähtöinen Ola Vasiljeva lainaa hetkiä historiasta, kirjallisuudesta ja vastakulttuuriliikkeistä ja luo niistä kuvitteellisia ympäristöjä, joissa yhdistyvät kuvanveisto, piirtäminen ja löydetyt esineet. Hänen installaatioidensa rekvisiitta ja kalusteet ovat usein eloisassa epäjärjestyksessä antaen viitteitä erilaisista tiloista ja hetkistä. Teokset ovat kuin lavasteita näytöksen väliajalla, tiloja joihin on ripoteltu vihjeitä näkymättömistä esityksistä tai hämärästä ja usein absurdista toiminnasta.

 

Katso video näyttelystä:
https://www.youtube.com/watch?v=zDO4cUFzG4U

 


KUVAT: Ola Vasiljeva: Long Farewells - Pitkiä jäähyväisiä, kuvaaja Erkki Valli-Jaakola / Porin taidemuseo

 

PEDApiste: Kuvittele tila
Taidemuseon PEDApisteen työskentelytehtävän innoittajana on ollut Ola Vasiljevan näyttely. Pisteessä voit lavastaa tilan jollekin kuvitteelliselle hetkelle.
Kuvittele, miltä näyttäisi tila, jossa on tapahtunut jotakin mutta tapahtuman päähenkilöt ovat jo poistuneet paikalta? Minkälaisia jälkiä tapahtumat ovat jättäneet jälkeensä? Mitä oikeastaan on tapahtunut?  PEDApisteessä käytettävissä on pientä rekvisiittaa; lavoja, jalustoja, vaatteita ja esineitä tunnelman luomiseksi.

 

Katso video PEDApisteestä:
https://www.youtube.com/watch?v=AclCYRrgSiE

 

PEDApiste on yleisöille avoin työskentelypaikka näyttelyiden ytimessä. Pisteen sisällöt vaihtuvat näyttelyiden mukaan.

 

1. tehtävä: Esinekollaasi
Kokeile PEDApisteen Kuvittele tila -tehtävän tekemistä kotona esinekollaasina. Etsi kotoasi joukko erilaisia esineitä, mitä oudompia sen parempi! Esimerkkejä: vanha kenkä, kummallinen villapaita tai muu kaapin perälle unohtunut vaate, keittiöväline jonka käyttötarkoitusta et tiedä, jotakin pehmeää, jotakin kiiltävää, esine jossa on vääristyneet mittasuhteet, omituinen lelu, taskulamppu, kirja.

 

Järjestä esineet pöydälle, lattialle tai muuhun sopivaan paikkaan. Valitse kollaasille sopiva tausta käyttämällä väripaperia, kangasta tai hyödyntämällä seinän väriä. Asettele löytämäsi esineet tilaan eri tavoin: mitkä esineet tuntuvat kuuluvan yhteen? Onko joissakin samankaltainen värimaailma? Mistä esineistä tulee huvittavin yhdistelmä? Voit miettiä mielessäsi jotakin tarinaa, jonka haluat esineillä kertoa tai tarkastella vain esineiden erilaisia muotoja ja värejä sekä niiden rinnastuksia. Huomaatko, että järjestyksellä ja sijoittelulla voi luoda erilaisia tunnelmia ja tarinoita. Voit aloittaa muutamalla esineellä ja kokeilla sitten tehtävän tekemistä yhä useammalla esineellä. Kuvaa esineiden lopullinen järjestys ja nimeä esinekollaasisi. Mieti myös kuvakulmaa!

 

 

Jenni Yppärilä: Build-up
Jenni Yppärilä yhdistää teoksissaan maalausta ja kuvanveistoa. Teosten pohjalla on taiteilijan valokuvat rakennuksista eri puolilla Suomea ja maailmaa. Build-up ottaa uudenlaisen, aikaisempaa tilallisemman askeleen taiteilijan tuotannossa, sillä yksittäisten rakennusten sijaan teoksessa nähdään kasauma yhteen kiinnittyneitä rakennusten julkisivuja. Teoksessa on neljä rakennusta myös Porista, tunnistatko mitkä?

 


KUVAT: Jenni Yppärilä: Build-Up, kuvaaja Ilona Juntura / Porin taidemuseo

 

2. tehtävä: Tutkimusmatka kaupungissa
Tee kaupunkikierros Porissa ja etsi nämä neljä rakennusta. Kuvaa itsesi rakennusten edustalla tai ota kuva rakennuksista samasta kuvakulmasta kuin Yppärilän teoksessa.
Kokeile, löydätkö Jenni Yppärilän teoksessa näkyvät rakennukset Google Mapsin avulla kotisohvalta käsin?

 

Vinkki: Voit napata kaupunkikierrokselle mukaasi Veistosvaellus-kartan ja bongata samalla julkisia veistoksia. Kartan saat ladattua sivupalkista.

 

3. tehtävä: Mielikuvitusrakennuksia
Yppärilän Build-up -teoksessa valokuvat ovat muuttuneet kolmiulotteisiksi maalauksiksi.
Nyt on sinun vuorosi tehdä kolmiulotteinen rakennus kierrätyskartongista. Käytä mallina kotitaloasi, kaupungin kauneinta puutaloa tai pistä mielikuvitus liikkeelle ja suunnittele ihan oma rakennus.

 

KUVAT: Ilona Juntura / Porin taidemuseo

 

Tarvikkeet: kierrätyskartonki (esimerkiksi puhdas maitopurkki, muro- tai myslipakkaus), sakset, puikkoliima tai Erikeeper, teippi, tussit tai muut värikynät

 

Extrat: mattoveitsi, viivain, lyijykynä, piirustus-, väri- tai kierrätyspaperi

 

Ohje:
1. Leikkaa pahvipakkaus auki saumoja pitkin yhtenäiseksi kappaleeksi ja käännä valkoinen kääntöpuoli esiin.
2. Muotoile kartonki rakennuksen muotoon ja leikkaa ikkuna- sekä oviaukot. Hyödynnä ylimääräisiä paloja tai toista ruokapakkausta yksityiskohtien tekemiseen.
3. Piirrä ja väritä rakennus valmiiksi tusseilla tai muilla värikynillä. Huom. osa ruokapakkauksista voi olla kiiltävää kartonkia, johon esimerkiksi puuvärit eivät tartu hyvin.
4. Kokoa rakennus yhteen tukiliimauksilla (taita ja liimaa kartongin palanen saranan tavoin sisäpuolelle) tai teippaamalla sisäpuolelta.
5. Valmis!

 

Vaihtoehtoisesti voit piirtää rakennuksesi paperille ja päällystää kokonaisen kartonkipakkauksen näillä piirroksilla.

 

4. tehtävä: Piirrä, väritä, täydennä -postikortti
Lataa sivupalkista Build-up -teoksen postikortti, täydennä korttia piirtämällä ja värittämällä.

 

 

Adrian Melis: 2768. 23,53. 8. 1958. 57%. 1000
Kuubalaislähtöisen Adrian Melisin videoteokset ja installaatiot käsittelevät yhteiskunnallisia aiheita: ihmisoikeuksia, työmarkkinoita, byrokratian tehottomuutta, poliittisten järjestelmien korruptoituneisuutta ja näiden vaikutusta yksilöiden ja yhteiskuntien toimintaan. Vakavia aiheita taiteilija käsittelee usein tarkkasilmäisen ironisesti. Saippuakuplameri, loputtomat suosionosoitukset ja kuubalaisten mummojen laulu piirtävät ympäröivästä yhteiskunnasta samanaikaisesti runollisen ja absurdin kuvan.

 

KUVAT: Adrian Melis: The Power of the Working Class (2014), kuvaaja Erkki Valli-Jaakola / Porin taidemuseo, Glories of a Forgotten Future (2015) & Ovation (2013-) kuvaaja Ilona Juntura / Porin taidemuseo

 

5.tehtävä: Loputtomat suosionosoitukset :)
Kajauta parvekkeelta tai pihamaalta ilmoille suosikkisävelmäsi tai lempikappaleesi. Vaikuttavuuden lisäämiseksi kutsu tempaukseen mukaan taloyhtiön tai naapuruston muita asukkaita ja aloittakaa samalla kellonlyömällä. Jos laulaminen ei ole sinun juttusi, voit myös soittaa musiikin älylaitteesta ja tanssia villisti mukana. Tämä jos mikä ilahduttaa itseäsi ja muita!

 

Adrian Melisin teoksessa The Power of the Working Class (2014) saippuakuplakoneet syöksevät ulos satoja saippuakuplia. Teoksessa työntekijöiden oikeuksia ajavien mielenosoitusten äänet on muutettu saippuakupliksi. Minkälaisen saippuakuplameren sinä saat aikaan parvekkeelta tai pihalta? Ota välineet mukaan iltakävelylle tai metsäretkelle ja tuo iloa lähiympäristöön.

 

6.tehtävä: Saippuakuplamaalaukset
Adrian Melisin installaation saippuakuplat inspiroivat myös saippuakuplamaalauksiin.

 

Tarvikkeet: valkoista paperia (kauneimman lopputuloksen saat akvarellipaperille, mutta voit käyttää mitä tahansa paperia), valmiita saippuakuplia tai itse tehtyä saippuakuplaliuosta ja pillejä, elintarvikevärejä tai vesivärit.

 

Ohje: Tee saippuakuplamaalaukset ulkona tai kylpyhuoneen lattialla. Sisällä voit teipata paperin suoraan lattiaan tai piirustusalustaan kiinni, ulkona laita paperin nurkkiin kivet painoiksi. Jaa saippuakuplaliuosta pieniin astioihin ja lisää astioihin tippa elintarvikeväriä tai vesiväriä kostealla siveltimellä. Puhalla paperille erivärisiä saippuakuplia ja kokeile, millaisia värimaailmoja saat aikaan päällekkäisistä kuplista. Teosten kuivuttua voit jatkaa niitä vaikkapa tussipiirroksilla.

 

Kokeile saippuakuplaliuoksen tekemistä itse sekoittamalla vettä, nestemäistä tiskiainetta ja siirappia tai tomu- tai hienoa sokeria. Sokerin voit korvata apteekista saatavalla glyserolilla tai tapettiliisterillä. Sokeri, glyseroli ja liisteri tekevät kuplista kestävämpiä. Sekoita seos varovaisesti. Puhaltamiseen voit käyttää vispilää, rautalankaa tai juomapilliä.

 

7. tehtävä: Kohtauksia elämästäni. Kuvaa päiväsi poikkeustilassa
Adrian Melisin yhteiskunnallisiin aiheisiin pureutuva taide, herättää pohtimaan nykyhetken maailmanlaajuista poikkeustilaa. Keväällä 2020 koko maailmassa eletään koronaviruksen aiheuttamaa pysähdyttävää aikaa, joka heijastuu monin tavoin kansalaisten arkeen ja elämään. Elinympäristömme näyttäytyy outona, kun julkiset tilat ovat suljettuina ja tyhjentyneet tapahtumista, kadut ovat hiljaisia, sosiaaliset kontaktit ovat minimissään. Kodeista on tullut eräänlaisia monitoimitiloja, kun opiskelu ja työn tekeminen ovat myös siirtyneet koteihin. Tämä on vaatinut uudenlaisten työskentelytapojen löytämistä. Pienetkin asiat ja hetket ovat muuttuneet suuriksi ja osoittaneet tärkeytensä. Mukaudumme poikkeukselliseen hetkeen ja valmistumme siirtymään taas normaaliin elämänmenoon.

 

Minkälainen on sinun päiväsi poikkeustilassa? Kuvaa hetkiä päivästäsi.

 

Ohje: Voit kuvata asioita jotka tuntuvat toistuvan päivittäin, yllätyksellisiä hetkiä, jotka piristävät päivääsi, pieniä yksityiskohtia ympäristöstäsi ulkona tai sisällä. Voit myös kuvata esimerkiksi, miten teet työtäsi tai opiskelet.

 

Ota useampia kuvia päivän aikana ja valitse kuvistasi 3-5 kuvan sarja. Anna kuvasarjalle nimi. Vinkki: Voit myös kirjoittaa päivästäsi tarinan.

 

 

Maire Gullichsen, Alvar Aalto ja Galerie Artek
– Abstraktion varhaiset muodot Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmassa

Tutkimuksellinen näyttely tarkastelee Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmaa Galerie Artekin 1950-luvun näyttelytoiminnan ja sieltä tehtyjen taidehankintojen kautta. Toisena teemana on Alvar Aallon kuvataiteen teosten ja arkkitehtonisten suunnitelmien välinen suhde. Näyttely avaa näkökulmia 1930–50 -lukujen Suomeen, jossa ei-esittävä taide mursi vakiintuneita taideihanteita.

 


KUVA Alvar Aalto
Puureliefi, 1937
Mänty, 44,5 x 44,5 cm
Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelma MG 0404
KUVAT: MAIRE GULLICHSEN, ALVAR AALTO JA GALERIE ARTEK
– Abstraktion varhaiset muodot Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmassa, kuvaaja Erkki Valli-Jaakola / Porin taidemuseo

 

Katso video, jossa Porin taidemuseon intendentti Anni Saisto kertoo näyttelyssä esillä olevasta Alvar Aallon Satakunta-maalauksesta ja Kokemäenjokilaakson aluesuunnitelmasta: https://www.youtube.com/watch?v=TB-SD4CfFzo

 

Lisää Maire Gullichsenista voit lukea täältä: http://www.poriartmuseum.fi/fin/museum/maire.php

 

8.tehtävä: Lasten Maire
Kuka kumma oli Maire Gullichsen? Tutustu Maireen kuvitetun Lasten Maire -tarinan avulla. Löydät tarinan sivupalkista.

 

9. tehtävä: Kalustesarjan suunnittelu
Alvar Aalto (1898-1976) oli kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettu muotoilija ja arkkitehti. Alvar Aalto, Aino Aalto, Maire Gullichsen ja Nils-Gustav Hahlin perustivat huonekaluja tuottavan Artekin vuonna 1935. Useat ikoniset suomalaiskalusteet ovatkin Alvar Aallon suunnittelemia ja Artekin valmistamia. Näitä ovat esimerkiksi Jakkara 60, Artek Aalto ritiläpenkki, satulavyötuolit, Aalto-pöydät ja Kultakello-riippuvalaisin A330S. Alvar Aallon suunnittelemia huonekaluja löydät myös eri puolilta Porin taidemuseota.

 

Ohje: Ryhdy kalustemuotoilijaksi ja suunnittele kolmen huonekalun sarja. Mukana voi olla myös valaisin. Luo yhtenäinen kokonaisuus tuotteiden muotokielen ja värien avulla. Piirrä tuotteista yksittäiset tuotekuvat valitsemastasi kuvakulmasta, tilallinen kuva yhtenäisestä kokonaisuudesta ja yksi yksityiskohtakuva. Luonnostele piirrokset lyijykynällä, toteuta varsinaiset piirrokset mustalla tussilla ja jatka värimaailmaa puuväreillä. Voit käyttää myös muita kotoa löytyviä välineitä. Vaihtoehtoisesti voit suunnitella unelmiesi tuolin ja tehdä siitä kolme piirrosta (tuotekuva, tilallinen kuva ja yksityiskohta).

 

 

PEDAseinä: Toistuva uni

 

KUVA: Museovieraan jakama uni 2016/2017

 

Unet on aika veikeä juttu! Unissa kaikki on mahdollista, ja niiden katselu voi olla mukavaa tai jopa painajaismaista.

 

Toistuva Uni -näyttelyssä kuunnellaan museoyleisön jakamia tarinoita unista, joita he näkevät usein. Tarinat on kerätty museovierailta Crisis of Presence - Läsnäolon kriisi -näyttelyn yhteydessä 2016/2017. Innoittajana oli Adrian Melisin teos, jossa kuubalaisten työläisten kesken työpäivää näkemiä unia oli taltioitu sikarilaatikoihin piirustuksin ja kirjoituksin. Ehkäpä muistatkin tämän teoksen?

 

Kuuntele museoyleisön jakamia unitarinoita toimittaja Leena Reikon lukemina täältä:
http://www.poriartmuseum.fi/fin/nayttelyt/2020/245/unet.php

 

10: tehtävä Kerro meille unestasi, joka on tallentunut muistiisi, ja johon haluaisit nukahtaa vielä uudelleenkin ja nähdä jatko-osan!  Piirrä tai kirjoita unestasi!

 

 

Avoin taidevarasto

 

Taidemuseon Avoimessa taidevarastossa hyllyt notkuvat teoksia Porin taidemuseon omista taidekokoelmista: maalauksia, veistoksia ja osia suurista installaatioista. Teosten määrä vaihtelee jatkuvasti, sillä teoksia lainataan välillä myös muihin museoihin ja näyttelyihin sekä kaupungin virastoihin ja samaan aikaan taideteoksia palautuu takaisin lainasta.


Museon taidekokoelmiin tallennetuista teoksista pidetään tarkkaa kirjaa ja hyvää huolta. Jokaisesta teoksesta kirjataan muistiin taiteilijatiedot sekä teoksen nimi, syntyaika, tekniikka. Taideteoksille syntyy oma “elämätarina” (ns. provenienssi) kun teoksesta kootaan muistiin myös tietoja, mistä se on hankittu kokoelmaan, missä kaikkialla se on matkannut lainassa ja ollut esillä eri näyttelyssä kotimaassa ja maailmalla.

 

KUVA: Avoin taidevarasto, kuvaaja Ilona Juntura / Porin taidemuseo

 

TAIDEtilan virtuaalikokoelma

 

Minkälainen kokoelma syntyy, kun keräämme yhteen teidän tekemät teoksenne virtuaaliseen TAIDEtilaan?

 

11. tehtävä: Suunnittele ja tee oma nykytaideteos. Nappaa aihe jostakin ajankohtaisesta tapahtumasta, leikittele väreillä ja muodoilla tai tee ideastasi luonnos, jonka toteutus jääköön myöhempään ajankohtaan. Aihe ja tyyli on vapaa! Anna teoksellesi nimi; luo sille oma syntytarina ja historia (todellinen tai fiktiivinen). Kuka teoksen on tehnyt, koska, missä, miksi? Lähetä meille teoksestasi kuva ja muut teostiedot.


Kokoamme aineistosta TAIDEtilan oman virtuaalisen taidekokoelman.

 

EXTRA! Taidemuseon kokoelma-amanuenssi antaa vinkin:

“Nyt voit käyttää mielikuvitustasi! Meidän kokoelmistamme löytyy maalausten ja veistosten lisäksi esimerkiksi videoita, ääniteoksia, performansseja (eli taide-esityksiä) ja installaatioita (tilaan suunniteltuja teoksia, jotka voivat koostua vaikka erilaisista esineistä.) Teosten materiaaleina on käytetty mm. ruokaa, luonnonmateriaaleja, muovia, vaatteita, esineitä ja hiuksia. Voit myös miettiä, mikä sinun teoksesi elinkaari on? Onko teoksen tarkoitus säilyä mahdollisimman pitkään samanlaisena vai voiko se muuttua ajan muovaamana, tai vaikka kadota!”

 

 

TAIDEtilan EXTRAT

 

TAIDEtilasta löydät valikoiman väritettäviä piirustustehtäviä, jotka toimivat myös postikortteina. Piirrä ja väritä omaksi tai muiden iloksi! Tutustu myös TAIDEaliakseen, Croquis-piirustusohjeisiin tai lähde Veistosvaellukselle. Tulostettavat tehtävät löydät sivupalkista.

 

POSTIKORTIT
Hyvänmielen mielenosoittaja - Lisää puhekuplaan tsemppiviesti tai muu hyvänmielen osoitus. Lähetä kortti tai laita se näkyvälle paikalle muiden iloksi, vaikka ikkunaan.

 

Jenni Yppärilä: Build-up, 2020 – Jatka postikorttia piirtämällä ja värittämällä.

 

Juhani Tarna: Luonnospiirros Savuja-seinämaalaukseen, 1966 - Väritä muodot.

Juhani Tarna (s. 1937) on yksi suomalaisen abstraktin taiteen uranuurtajista ja toinen Kankaanpään taidekoulun perustajista. Taiteilija voitti Savuja-seinämaalausluonnoksellaan vuonna 1966 Porin kaupungin taide- ja muistomerkkitoimikunnan kutsukilpailun seinämaalauksen saamiseksi vastavalmistuneeseen Teknilliseen oppilaitokseen. Teos on sijoitettu konservoinnin jälkeen Tiedepuiston kampukselle, Winnovan tiloihin. Juhani Tarnan suurikokoinen, 57,5 x 148 cm, öljyvärimaalaus kuuluu Porin kaupungin taidekokoelmaan.

 

Pekka Kauhanen: Vihreä hiisi installaatiosta Lastenkamarin taidetapahtuma, yksityiskohta, 2007 - Miltä hiisi näyttää? Missä hiisi asuu? Piirrä ja väritä.

Pekka Kauhanen (1954-2020) tunnetaan omaleimaisena kuvanveistäjänä, jonka tuotannossa yhdistyy klassinen kuvanveisto ja fantasia. Veistoksissa nähdäänkin usein humoristisia ja arvoituksellisia piirteitä ja hahmoja. Hän on tehnyt useita julkisia teoksia. Talvisodan muistomerkissä, Valon tuoja -teoksessa (2017), yksinäisen hahmon tyhjä sisus on jätetty näkyviin taiteilijalle tyypilliseen tapaan rei’ittämällä. Kauhanen osallistui myös mäkihyppääjä Matti Nykäsen veistoskilpaan (2019) Kuningaskotka-ehdotuksellaan. Pekka Kauhasen pieni, 32 cm korkea pronssiveistos Vihreä hiisi installaatiosta Lastenkamarin taidetapahtuma, kuuluu Porin taidemuseon tallennekokoelmaan.

 

Croquis-piirustusohjeet – piirrä pieniä, nopeita hetkiä

 

TAIDEalias – Montako taidesanaa arvaat minuutissa? Kisaa kaveria vastaan.

 

Lahjapussi – Taittele lahjapussi kierrätysmateriaalista

 

KUVA: Piirustus | Anni Venäläinen, 2007

 

VEISTOSVAELLUS
Yhdistä taide ja liikunta. Ota kaupunkikierrokselle matkaoppaaksesi Veistosvaellus-kartta, bongaa veistoksia ja tee tehtäviä!
Linkki karttaan.

- Voit täydentää karttaan uudempia, vuoden 2007 jälkeen toteutettuja veistoksia, jotka eivät näy kartalla.
- Ota Veistosvaellus kuntoilun kannalta; fillaroi, sauvo, juokse, hölkkää tai työnnä lastenrattaita. Laske kilometrit ja askelmäärät!
- Mikä on suosikkiveistoksesi? Kuvaa itsesi suosikkisi kanssa ja lähetä meille kuva.
- Haasta! Kuvaa yksityiskohta veistoksesta ja haasta kuvavihjeellä muita etsimään teos.


Porin kaupungilla on tällä hetkellä 48 ulkoveistosta, lisäksi kaupungissa on joukko julkiseksi luonnehdittavia, yhteisessä kaupunkitilassa sijaitsevia taideteoksia, jotka eivät kuulu Porin kaupungin omistukseen. https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Porin_julkisista_
taideteoksista_ja_muistomerkeistä

 

TAITEILIJATAPAAMISIA taidemuseon YouTube-kanavalla

Tutustu taiteilijahaastatteluihin taidemuseon YouTube-kanavalla ja pohdi kysymyksiä:
J. A. Juvani: https://www.youtube.com/watch?v=jZW4BtoHvLg
Mistä syistä J. A. Juvani toimii itse teoksissaan mallina?
Mitä J. A. Juvani toivoo teostensa saavan aikaan katsojissa?

 

Anni Leppälä: https://www.youtube.com/watch?v=HgYeQnOUzG0

Millaiset kuva-aiheet ovat Anni Leppälälle tyypillisiä?
Minkälaisia seikkoja Leppälä nostaa esiin teostensa kokoon liittyen?
Taitelijat työskentelevät usein sarjallisesti, päteekö tämä työskentelytapa Anni Leppälään?

 

Anna Retulainen: https://www.youtube.com/watch?v=ABshxHs3aEo
Mitkä olivat Anna Retulaisen opiskeluaikojen tärkeimmät opit?
Mikä merkitys liikkeellä on Anna Retulaiselle ja hänen taiteen tekemiselleen?

 

Stig Baumgartner: https://www.youtube.com/watch?v=dfwqZaukkow
Minkälaisia henkilökohtaisia ulottuvuuksia Stig Baumgartnerin maalauksissa on?
Miten Stig Baumgartnerin teosten luomisprosessi etenee?
Stig Baumgartnerin mukaan “Valmis työ vastaa ikään kuin unohtuneen totuuden muistamista”, mitä tämä voisi tarkoittaa?

 

Pekka Vesterinen: https://www.youtube.com/watch?v=0uCj3P7bjTY
Ketkä kaksi taiteilijaa Pekka Vesterinen nostaa opiskeluaikojen esikuvikseen? Tutustu näihin taiteilijoihin.
Miten Vesterisen teosten aiheet, tekniikat ja työskentelytavat ovat kehittyneet vuosikymmenten aikana?
Vesterisen Shimmer I (2015) juontaa juurensa 90-luvulle loppupuolelle, millä tavalla?

 

YouTube-kanavallamme on myös taide- ja kulttuurihistorioitsija Hanna-Reetta Shreckin kaksi luentoa taidemaalari Ellen Thesleffistä
https://www.youtube.com/watch?v=POIVoEGfvZQ
https://www.youtube.com/watch?v=12lAXvn_L_Q

 

 


TAIDEtila-tehtäväpaketin on suunnitellut Porin taidemuseon pedagoginen yksikkö | Mirja Ramstedt-Salonen & Ilona Juntura.
Toteutus: Kati Kunnas-Holmström.

 

 

 

 

 

 

 


TAIDEtilan ladattavat EXTRATHyvänmielen mielenosoittaja -postikortti


Build-up -postikortti


Savuja-postikortti


Vihreä hiisi -postikortti


Croquis-piirustusohjeet


TAIDEalias: suomi | englanti


Lahjapussi


Lasten Maire, kuvitettu tarina

Veistosvaelluskartta


 

TAITEILIJATAPAAMISIA YouTube-kanavalla

J. A. Juvani

Anni Leppälä

Anna Retulainen

Stig Baumgartner

Pekka Vesterinen

 

YouTube-kanavallamme on myös taide- ja kulttuurihistorioitsija Hanna-Reetta Shreckin kaksi luentoa:
Nuori Ellen Thesleff - naistaiteilijana Suomessa ja
Ellen Thesleffin maalarin ruumis – kuinka kirjoittaa taiteilijan elämästä?

 

 

 
   Google Maps    Saavutettavuus-sivulle    Facebook    Instagram    Youtube

 

Ajankohtaista


Syyskauden näyttelyt avautuvat 23.10.2020 klo 14
Olet lämpimästi tervetullut avajaispäivään klo 14–20, vapaa pääsy.
Lue lisää

Yleisöpyyntö: etsimme Noormarkun Käsitöiden valmistamia tuotteita!
Valmistelemme yrityksen toiminnasta kertovaa julkaisua ja näyttelyä. Työn avuksi yleisöltä pyydetään tietoja heidän omistamistaan esineistä.
Lue lisää

Valokuva-albumit esiin! Taidemuseo kaipaa kuvamateriaalia nuoruusvuosiltaan
Ensi vuonna 40-vuotisjuhlavuottaan viettävä taidemuseo etsii kuvia tai filmiä avajaisnäyttelyistä 1979 sekä vihkiäisnäyttelystä 1981.
Lue lisää


Yhteystiedot


PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, 28100 PORI, FINLAND
p. +358 44 701 1080
taidemuseo@pori.fi

Porin taidemuseo toimii Sivistystoimialan Kulttuuriyksikön alaisuudessa osana Porin kaupunkia. Porin kaupungin rekisteriselosteet-sivustolla on lomake, jolla voi tehdä tietopyynnön rekisteriin tallennetuista tiedoista.

Turvallisuusohjeet koronaviruksen aikana
Saavutettavuusseloste

 

 

 

   ©  Pori Art Museum | Porin taidemuseo