Nyt


 


TAIDEtila
Tutki taidetta . Tee itse

 

Tältä tehtäväsivustolta löydät näyttelyihin liittyvää materiaalia ja tehtäväideoita luovaan tekemiseen. TAIDEtilassa uteliaisuus, luovuus ja innostunut mieli ovat valttia. Kannustamme keskusteluun ja omien ajatusten jakamiseen tehtäviä tehdessä.

 

Jaa tekemiäsi tehtäviä sosiaalisessa mediassa #porintaidemuseontaidetila tai lähetä kuvia, kommentteja ja kysymyksiä sähköpostitse: mirja.ramstedt-salonen@pori.fi

 

Huomaathan, että jakamalla ja lähettämällä kuvasi ja kommenttisi annat Porin taidemuseolle niihin käyttöoikeudet.


 

TAITEEN ÄÄNI

Eeva Peuran haastattelu


Taiteen ääni on Porin taidemuseon oma podcast, jossa syvennytään taidemuseon näyttelyiden aiheisiin, tavataan mielenkiintoisia vieraita ja puhutaan taiteesta. Kuuntele podcastia täällä tai Spotifyssa.

Spotify


 

TAHTO JA NÄKEMYS TEOSTEN KUVAILUTULKKAUKSET

Eeva Peuran haastattelu


Kuuntele Tahto ja näkemys – Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelma 50 vuotta -näyttelyn 10 teoksen kuvailutulkkauksia sekä taustoittavia näyttelyaineistoja täältä


 

YÖN HUONE – KUVAPARI TEOKSELLE

Eeva Peuran haastattelu

Juhani Linnovaara, Yön huone, 1979–1981, öljy kankaalle, Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelma


Juhani Linnovaaran maalauksissa seikkailee usein humoristisia olioita erilaisissa ympäristöissä. Teoksissa voi nähdä viitteitä taidehistoriaan, historiallisiin henkilöihin, surrealismiin ja fantasiamaailmaan. Yön huone (1979–1981) -maalaus laittaa katsojan mielikuvituksen liikkeelle. Katso aluksi teoskuvaa tarkasti ja vastaa seuraaviin kysymyksiin: mitä ihmettä teoksessa tapahtuu? Mitä näet Yön huoneessa? Minkälainen tunnelma teoksessa on? Entä ketkä kurkistelevat oviaukosta?


Tehtävä: Tee kuvapari teokselle: A) hetki ennen teosta tai B) hetki teoksen jälkeen. Mieti siis mitä on tapahtunut juuri ennen tätä hetkeä tai mitä voisi tapahtua seuraavaksi. Tehtävään sopivat esimerkiksi akryyli- tai vesivärit, tussit, puuvärit tai öljypastelliliidut. Muista teipata paperi maalausalustaan tai pöytään maalatessasi. Voit tehdä teoksen myös kolmiulotteiseen muotoon pieneen pahvilaatikkoon. Aseta laatikko pystyasentoon, jolloin sen pohjasta muodostuu huoneesi takaseinä.


 

GEOMETRISET MUODOT Leikkaa ja sommittele

Eeva Peuran haastattelu

Ernst Mether-Borgström, Kaupungin yö, 1969, öljy kankaalle, Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelma


Ernst Mether-Borgström leikittelee teoksissaan usein geometrisillä perusmuodoilla: ympyröillä, neliöillä, suorakaiteilla ja kolmioilla. Kaupungin yö -maalaus (1969) on ei-esittävä eli abstrakti, mutta sen nimi viittaa esittävään aiheeseen. Taiteilija on tehnyt myös esittäviä teoksia, kuten muotokuvia ja maisema-aiheita sekä veistoksia. Minkälaisen kaupungin yön näet tässä teoksessa?


Tehtävä: Leikkaa väripapereista teoksessa näkemiäsi muotoja. Voit leikata useita samanlaisia muotoja. Sommittele sitten leikkaamasi muodot paperille uudella tavalla. Kokeile erilaisten kuvioiden yhdistelmiä ja erilaisia sommitelmia. Tuleeko teoksestasi esittävä vai ei-esittävä? Liimaa lopuksi muodot paperille, ja anna teoksellesi nimi.


 

YLLÄTÄ ITSESI TEIPATUILLA KUVIOILLA

Eeva Peuran haastattelu

Matti Kujasalo, Nimetön, 2019, akryyli kankaalle, Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelma


Taiteilija Matti Kujasalon teos Nimetön (2019) on työstetty maalaten värejä kerroksittain. Teoksen kuviot ovat syntyneet teippaamalla kuvioita ennen jokaisen maalikerroksen lisäämistä. Tällä tekniikalla tehdyn teoksen lopullinen ulkonäkö on aina yllättävä myös itse taiteilijalle.


Toimi näin: Valitse itsellesi mieluisat värit ja kokeile luoda omanlaisesi kuvio teipin ja maalien avulla. Tarvitset vain maalauspohjan, peittäviä maaleja, siveltimen sekä maalarinteippiä. Maalaa ensin teoksesi pohjaväri. Anna kuivua. Teippaa pohjaan mieleisiäsi kuvioita. Maalaa koko pohja uudelleen. Anna kuivua. Toista niin monta kertaa, että kerroksia on mielestäsi tarpeeksi. Irrota lopuksi kaikki teipit ja ylläty lopputuloksesta!


 

LUOVAN KIRJOITTAMISEN HARJOITUS TAIDEKOKEMUKSEN POHJALTA

Eeva Peuran haastattelu

Tätä harjoitusta varten tarvitset vain kynän ja paperia kirjoittamista varten. Voit halutessasi kirjoittaa myös tietokoneella.


Toimi näin: Palaa muistoissasi taidekokemukseen, joka on jostakin syystä jäänyt erityisesti mieleesi. Voit miettiä tiettyä teosta, näyttelyn tunnelmaa tai taiteen sinussa herättämiä ajatuksia. Aseta ajastin kymmenen minuutin päähän. Voit aloittaa kirjoittamisen omalla tavallasi tai voit lähteä erimerkiksi lauseista: ”Mieleenpainuvin taidekokemukseni…” tai ”Taide kosketti minua, kun…” tai ”Muistan, kun pääsin näkemään...”.


Aloita kirjoittaminen ja jatka sitä tauotta koko kymmenen minuutin ajan. Kirjoita mitä tahansa mieleesi tulevaa, voit pysyä aiheessa tai olla pysymättä. Älä editoi tekstiä, anna sen vain virrata vapaasti. Jos ajatus katkeaa, anna sen katketa. Jatka, kun uusi ajatus ilmaantuu mieleesi. Kymmenen minuutin kuluttua tekstisi on valmis. Voit halutessasi lukea tekstisi tai säästää sen myöhempää tarkastelua varten. Teksti saattaa avata ajatuksiasi taidekokemuksesta, mutta saatat myös yllättyä; joskus mielemme haluaa kertoa aivan erilaisia asioita, kuin mitä siltä on pyydetty!


Vapaa kirjoittaminen lisää luovuutta ja auttaa kiertämään oman mielen rakentamia esteitä. Voit valita kirjoittamisen lähtökohdaksi erilaisia teemoja ja toistaa harjoitusta säännöllisin väliajoin.


 

TAITEILIJAPUHEENVUORO
Eeva Peura – Näkyvä maailma ja fantasia


Eeva Peuran haastattelu

Kuvataiteilija Eeva Peuraa kiinnostaa se, miten näkyvä maailma ja fantasia, arkipäiväisyydet ja maagiset asiat voivat koskettaa toisiaan ja olla samaan aikaan totta. Kuvataiteilijan työhuoneella taiteilijaa haastattelee Saara Karhunen. Katso video


 

VEISTOSVAELLUSVeistosvaellus on hauska tapa tutustua kaupunkiin ja sen julkisiin veistoksiin ulkoilmassa. Kartta johdattaa kulkijan yhdeksäntoista veistoksen äärelle Porin keskusta-alueella. Lisäksi kartassa on seitsemän veistoskohtaista tehtävää ja lukuisia pohdintakysymyksiä. Lataa Veistosvaellus-kartta tästä.


 

TAIDEALIASTulosta Taidealias-kortit paperille tai selitä sanoja pelikaverille suoraan ruudulta. Montako sanaa ehdit selittää minuutissa? Aika – alkaa – nyt!
Lataa kortit tästä suomi / englanti


 

 

TEHTÄVÄPOSTIKORTITTulostettavissa tehtäväpostikorteissa voit värittää Juhani Tarnan Savuja–seinämaalauksesta (1966) oman versiosi, täydentää Hiisi-hahmon (Pekka Kauhanen, Vihreä hiisi installaatiosta Lastenkamarin taidetapahtuma, 2007) yksityiskohdat, jatkaa Jenni Yppärilän rakennuksia Build-up-postikortissa ja keksiä voimalauseen Hyvänmielen mielenosoittajan puhekuplaan.
Hyvänmielen mielenosoittaja -postikortti
Build-up-postikortti
Savuja-postikortti
Vihreä hiisi -postikortti


 

CROQUISCroquis on nopearytmistä elävän mallin piirtämistä. Piirrokset ovat luonnosmaisia ja ne piirretään lyhyessä ajassa. Tavoitteena on tallentaa paperille mallin asento, olemus ja mahdollisesti liikkeen tuntua. Keskity siis suuriin linjoihin, älä yksityiskohtiin!

 

Piirtämistä varten tarvitsen mallin, paperia, kynän ja ajanottovälineen. Piirrä samaa hahmoa eri aikoja. Aloita 4 minuutin piirroksesta ja vähennä aikaa aina 10 sekuntiin asti. Malli voi välillä vaihtaa asentoa. Huomaatko, miten piirrokset muuttuvat ajan lyhentyessä? Ihmisen lisäksi voit piirtää myös kodin arkisia esineitä tai vaikkapa liikkuvaa lemmikkiä. Rentoja piirustushetkiä!


 

PIIRUSTUSVINKKEJÄPiirtää voi missä ja milloin vain – tartu rohkeasti kynään! Tarvitset vain kynän, paperia ja innostuneen mielen. Asetu mukavaan tilaan, katso ympärillesi ja valitse jokin piirrettävä kohde. Katso tarkasti kahvikupin kaartuvaa yläreunaa, huonekasvin kallistuvaa lehteä, mehupurkin suoralinjaisia ääriviivoja tai lenkkareiden lomittain kulkevia nauhoja.

 

Piirrä samalle paperille valitsemaasi kohdetta useita kertoja, ja käännä esinettä välillä hieman. Piirrä sitten toiselle paperille nopeatempoisesti useita samassa tilassa olevia esineitä. Siirry siis kohteesta ja piirroksesta toiseen nopeassa tahdissa: kahvikuppi, lautanen, tiskiharja, kattila, purnukka. Unohda pyyhekumi ja korjaa tarvittaessa reilusti edellisten viivojen päälle.

 

Kokeile kohteen piirtämistä myös ”väärällä kädellä”, yhdellä viivalla nostamatta kynää paperista, silmät kiinni, viivojen sijaan hahmottelemalla kohteen massoja ja pintoja, pelkillä pisteillä, sinulle epätyypillisellä piirtimellä tai oudoilla väreillä.


 

KUINKAS SITTEN KÄVIKÄÄN? -pienoisteoksetKokeile Kuinkas sitten kävikään –pienoisteosten tekoa, kun luovuus ja villit ideat ovat kadoksissa. Teosten koko ja tekniikka on vapaa, mutta tehtävään sopivat hyvin pienet paperit (A5/A6) ja erilaisia piirtimiä yhdistelevät sekatekniikat.

 

Vaihtoehto 1: Tämä tehtävä sopii perheen tai kavereiden kanssa tehtäväksi. Kirjoittakaa aluksi eri värisiin lappuihin 1) henkilöitä 2) verbejä 3) paikkoja. Mitä mielikuvituksellisempia sitä parempi! Tämän jälkeen laput kerätään yhteen ja jokainen osallistuja nostaa yhden jokaista väriä. Oma pienoisteos tehdään tästä hullunkurisesta aiheesta.

 

Vaihtoehto 2: Kirjoita paperilapuille sattumanvaraisia sanoja ja nosta pinosta aina kaksi kerrallaan. Tee kuva tästä aiheesta. Hauskempaa on, jos pyydät sanapareja lähipiiriltäsi kertomatta heille aluksi pyyntösi tarkoitusta. Ilahduta sanaparin antajaa lopuksi valmiilla teoksella tai kuvalla siitä.


 

VÄRIHETKIVärihetkeä varten tarvitset vesi-, peite- tai akryylivärit, maalaamiseen sopivaa paperia, maalarinteippiä, siveltimen, vesikupin ja taidekortin tai aikakausilehtikuvan. Huolehdi, että paletissasi on päävärit (kylmät ja lämpimät sävyt) sekä musta ja valkoinen, jos käytät peite- tai akryylivärejä.

 

Valitse taidekortti tai lehtikuva, jonka värit puhuttelevat sinua. Kuva-aiheella ei ole merkitystä.
Teippaa paperi piirustusalustaan tai pöytään kiinni estääksesi kupruilun. Tarkastele valitsemasi kortin tai kuvan värejä ja kokeile niiden sekoittamista testipaperille. Maalaa sitten oma teos valitsemastasi aiheesta näillä väreillä. Teoksesi voi olla myös abstrakti eli ei-esittävä. Värit pysyvät kirkkaina, kun huolehdit maalatessasi siveltimien ja veden puhtaudesta.


 

AISTIMATKATanssija Taru Aho työskenteli Porin taidemuseossa 9.11.-7.12.2020, kohtasi yleisöjä ja johdatteli heitä kuvataiteen tutkimiseen liikkeen keinoin ja oman kehon aistimuksia kuunnellen. Moninaisten yleisökohtaamisten tuloksena syntyi Aistimatka-kuunnelma.

 

Aistimatka on tanssijan liikkeellinen johdatus keholliseen tapaan kokea kuvataidetta. Siinä tanssitaiteen keinot tarjoavat ideoita ja työkaluja uppoutua teoksien maailmoihin ja herkistävät tarkastelemaan näyttelytilaa uusilla tavoilla. Ääniraitoja voi kuunnella näyttelyssä, mutta osa niistä on sovellettavissa myös näyttelytilan ulkopuolelle. AISTIMATKA-kuunnelmaan tästä.


 

LASTEN MAIRE -TARINATunnetko jo Mairen? Lasten Maire on kuvitettu tarina Maire Gullichsenista elämästä taiteen maailmassa. Lue tarina.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAITEILIJATAPAAMISIA YouTube-kanavallaAnni Leppälä

Anna Retulainen

Stig Baumgartner

Pekka Vesterinen

 

YouTube-kanavallamme on myös taide- ja kulttuurihistorioitsija Hanna-Reetta Shreckin kaksi luentoa:
Nuori Ellen Thesleff - naistaiteilijana Suomessa ja
Ellen Thesleffin maalarin ruumis – kuinka kirjoittaa taiteilijan elämästä?

 

 

 
   Google Maps    Saavutettavuus-sivulle    Facebook    Instagram    Youtube

 

Ajankohtaista


Taidemuseo on suljettu itsenäisyyspäivänä 6.12.
Taidemuseo ja Poriginal galleria ovat kiinni itsenäisyyspäivänä.
Lue lisää

ALE Porin museoiden museokaupoissa
Joulukuussa Museokortilla ja Satakunnan Museon ystävien jäsenkortilla saat mukavia etuja Porin museoiden museokaupoissa.
Lue lisää

Lauantain TAIDEkierros 3.12. on peruttu
Pahoittelemmme tilannetta. Seuraava lauantain TAIDEkierros pidetään 7.1.2023. Keskiviikkoiltojen TAIDEkierrokset jatkuvat normaalisti.
Lue lisää

Sinisiä hetkiä -omatoimityöpaja avoinna viikonloppuisin
Toivota hyvää, piirrä pienoisteos tai tee visuaalinen runo. Työpajaan osallistuminen sisältyy pääsylipun hintaan (2 € / 4 € / Museokortti).
Lue lisää


Yhteystiedot


PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, 28100 PORI, FINLAND
p. +358 44 701 1080 (taidemuseon aukioloaikojen mukaisesti tai ti–su klo 11–18, ke klo 11–20)
taidemuseo@pori.fi

Porin taidemuseo toimii Sivistystoimialan Kulttuuriyksikön alaisuudessa osana Porin kaupunkia. Porin kaupungin rekisteriselosteet-sivustolla on lomake, jolla voi tehdä tietopyynnön rekisteriin tallennetuista tiedoista.

Turvallisuussuunnitelma (AVI)

Saavutettavuusseloste
Tietoa evästeistä

 

 

 

   ©  Pori Art Museum | Porin taidemuseo