Nyt


 


TAIDEtila
Tutki taidetta . Tee itse

 

Tältä tehtäväsivustolta löydät ajankohtaisiin näyttelyihin liittyvää materiaalia ja tehtäväideoita luovaan tekemiseen. TAIDEtilassa uteliaisuus, luovuus ja innostunut mieli ovat valttia. Kannustamme keskusteluun ja omien ajatusten jakamiseen tehtäviä tehdessä. Tutki taidetta ja tee itse! Kevät–kesäkauden 2021 näyttelyiden tehtävät päivittyvät sivulle kevään aikana.

 

Jaa tekemiäsi tehtäviä sosiaalisessa mediassa #porintaidemuseontaidetila tai lähetä kuvia, kommentteja ja kysymyksiä sähköpostitse: ilona.juntura@pori.fi

 

Huomaathan, että jakamalla ja lähettämällä kuvasi ja kommenttisi annat Porin taidemuseolle niihin käyttöoikeudet.


 

TAITEILIJAPUHEENVUORO
Eeva Peura – Näkyvä maailma ja fantasia


Eeva Peuran haastattelu

Kuvataiteilija Eeva Peuraa kiinnostaa se, miten näkyvä maailma ja fantasia, arkipäiväisyydet ja maagiset asiat voivat koskettaa toisiaan ja olla samaan aikaan totta. Kuvataiteilijan työhuoneella taiteilijaa haastattelee Saara Karhunen. Katso video


 

VEISTOSVAELLUSVeistosvaellus on hauska tapa tutustua kaupunkiin ja sen julkisiin veistoksiin ulkoilmassa. Kartta johdattaa kulkijan yhdeksäntoista veistoksen äärelle Porin keskusta-alueella. Lisäksi kartassa on seitsemän veistoskohtaista tehtävää ja lukuisia pohdintakysymyksiä. Lataa Veistosvaellus-kartta tästä.


 

TAIDEALIASTulosta Taidealias-kortit paperille tai selitä sanoja pelikaverille suoraan ruudulta. Montako sanaa ehdit selittää minuutissa? Aika – alkaa – nyt!
Lataa kortit tästä suomi / englanti


 

 

TEHTÄVÄPOSTIKORTITTulostettavissa tehtäväpostikorteissa voit värittää Juhani Tarnan Savuja–seinämaalauksesta (1966) oman versiosi, täydentää Hiisi-hahmon (Pekka Kauhanen, Vihreä hiisi installaatiosta Lastenkamarin taidetapahtuma, 2007) yksityiskohdat, jatkaa Jenni Yppärilän rakennuksia Build-up-postikortissa ja keksiä voimalauseen Hyvänmielen mielenosoittajan puhekuplaan.
Hyvänmielen mielenosoittaja -postikortti
Build-up-postikortti
Savuja-postikortti
Vihreä hiisi -postikortti


 

CROQUISCroquis on nopearytmistä elävän mallin piirtämistä. Piirrokset ovat luonnosmaisia ja ne piirretään lyhyessä ajassa. Tavoitteena on tallentaa paperille mallin asento, olemus ja mahdollisesti liikkeen tuntua. Keskity siis suuriin linjoihin, älä yksityiskohtiin!

 

Piirtämistä varten tarvitsen mallin, paperia, kynän ja ajanottovälineen. Piirrä samaa hahmoa eri aikoja. Aloita 4 minuutin piirroksesta ja vähennä aikaa aina 10 sekuntiin asti. Malli voi välillä vaihtaa asentoa. Huomaatko, miten piirrokset muuttuvat ajan lyhentyessä? Ihmisen lisäksi voit piirtää myös kodin arkisia esineitä tai vaikkapa liikkuvaa lemmikkiä. Rentoja piirustushetkiä!


 

PIIRUSTUSVINKKEJÄPiirtää voi missä ja milloin vain – tartu rohkeasti kynään! Tarvitset vain kynän, paperia ja innostuneen mielen. Asetu mukavaan tilaan, katso ympärillesi ja valitse jokin piirrettävä kohde. Katso tarkasti kahvikupin kaartuvaa yläreunaa, huonekasvin kallistuvaa lehteä, mehupurkin suoralinjaisia ääriviivoja tai lenkkareiden lomittain kulkevia nauhoja.

 

Piirrä samalle paperille valitsemaasi kohdetta useita kertoja, ja käännä esinettä välillä hieman. Piirrä sitten toiselle paperille nopeatempoisesti useita samassa tilassa olevia esineitä. Siirry siis kohteesta ja piirroksesta toiseen nopeassa tahdissa: kahvikuppi, lautanen, tiskiharja, kattila, purnukka. Unohda pyyhekumi ja korjaa tarvittaessa reilusti edellisten viivojen päälle.

 

Kokeile kohteen piirtämistä myös ”väärällä kädellä”, yhdellä viivalla nostamatta kynää paperista, silmät kiinni, viivojen sijaan hahmottelemalla kohteen massoja ja pintoja, pelkillä pisteillä, sinulle epätyypillisellä piirtimellä tai oudoilla väreillä.


 

KUINKAS SITTEN KÄVIKÄÄN? -pienoisteoksetKokeile Kuinkas sitten kävikään –pienoisteosten tekoa, kun luovuus ja villit ideat ovat kadoksissa. Teosten koko ja tekniikka on vapaa, mutta tehtävään sopivat hyvin pienet paperit (A5/A6) ja erilaisia piirtimiä yhdistelevät sekatekniikat.

 

Vaihtoehto 1: Tämä tehtävä sopii perheen tai kavereiden kanssa tehtäväksi. Kirjoittakaa aluksi eri värisiin lappuihin 1) henkilöitä 2) verbejä 3) paikkoja. Mitä mielikuvituksellisempia sitä parempi! Tämän jälkeen laput kerätään yhteen ja jokainen osallistuja nostaa yhden jokaista väriä. Oma pienoisteos tehdään tästä hullunkurisesta aiheesta.

 

Vaihtoehto 2: Kirjoita paperilapuille sattumanvaraisia sanoja ja nosta pinosta aina kaksi kerrallaan. Tee kuva tästä aiheesta. Hauskempaa on, jos pyydät sanapareja lähipiiriltäsi kertomatta heille aluksi pyyntösi tarkoitusta. Ilahduta sanaparin antajaa lopuksi valmiilla teoksella tai kuvalla siitä.


 

VÄRIHETKIVärihetkeä varten tarvitset vesi-, peite- tai akryylivärit, maalaamiseen sopivaa paperia, maalarinteippiä, siveltimen, vesikupin ja taidekortin tai aikakausilehtikuvan. Huolehdi, että paletissasi on päävärit (kylmät ja lämpimät sävyt) sekä musta ja valkoinen, jos käytät peite- tai akryylivärejä.

 

Valitse taidekortti tai lehtikuva, jonka värit puhuttelevat sinua. Kuva-aiheella ei ole merkitystä.
Teippaa paperi piirustusalustaan tai pöytään kiinni estääksesi kupruilun. Tarkastele valitsemasi kortin tai kuvan värejä ja kokeile niiden sekoittamista testipaperille. Maalaa sitten oma teos valitsemastasi aiheesta näillä väreillä. Teoksesi voi olla myös abstrakti eli ei-esittävä. Värit pysyvät kirkkaina, kun huolehdit maalatessasi siveltimien ja veden puhtaudesta.


 

AISTIMATKATanssija Taru Aho työskenteli Porin taidemuseossa 9.11.-7.12.2020, kohtasi yleisöjä ja johdatteli heitä kuvataiteen tutkimiseen liikkeen keinoin ja oman kehon aistimuksia kuunnellen. Moninaisten yleisökohtaamisten tuloksena syntyi Aistimatka-kuunnelma.

 

Aistimatka on tanssijan liikkeellinen johdatus keholliseen tapaan kokea kuvataidetta. Siinä tanssitaiteen keinot tarjoavat ideoita ja työkaluja uppoutua teoksien maailmoihin ja herkistävät tarkastelemaan näyttelytilaa uusilla tavoilla. Ääniraitoja voi kuunnella näyttelyssä, mutta osa niistä on sovellettavissa myös näyttelytilan ulkopuolelle. AISTIMATKA-kuunnelmaan tästä.


 

LASTEN MAIRE -TARINATunnetko jo Mairen? Lasten Maire on kuvitettu tarina Maire Gullichsenista elämästä taiteen maailmassa. Lue tarina.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAITEILIJATAPAAMISIA YouTube-kanavallaAnni Leppälä

Anna Retulainen

Stig Baumgartner

Pekka Vesterinen

 

YouTube-kanavallamme on myös taide- ja kulttuurihistorioitsija Hanna-Reetta Shreckin kaksi luentoa:
Nuori Ellen Thesleff - naistaiteilijana Suomessa ja
Ellen Thesleffin maalarin ruumis – kuinka kirjoittaa taiteilijan elämästä?

 

 

 
   Google Maps    Saavutettavuus-sivulle    Facebook    Instagram    Youtube

 

Ajankohtaista


Punk and me, molekyylibiologi Howy Jacobs
Ikipunkkari, molekyylibiologi Howy Jacobs kertoo suhteestaan punk-kulttuuriin taidemuseon YouTube-kanavalla. Puhe on englanniksi.
Lue lisää

Taiteilija Eeva Peuran työhuoneella
Taiteilijapuheenvuoro Eeva Peura. Haastattelu taidemuseon YouTube-kanavalla.
Lue lisää

Porin taidemuseo ja Poriginal galleria ovat suljettuina Porin kaupungin koronarajoitusten mukaisesti
Rajoitukset ovat tällä hetkellä voimassa toistaiseksi.
Lue lisää


Yhteystiedot


PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, 28100 PORI, FINLAND
p. +358 44 701 1080
taidemuseo@pori.fi

Porin taidemuseo toimii Sivistystoimialan Kulttuuriyksikön alaisuudessa osana Porin kaupunkia. Porin kaupungin rekisteriselosteet-sivustolla on lomake, jolla voi tehdä tietopyynnön rekisteriin tallennetuista tiedoista.

Turvallisuusohjeet koronaviruksen aikana
Saavutettavuusseloste

 

 

 

   ©  Pori Art Museum | Porin taidemuseo