Liput: 7 / 2,5 / 3,5 EUR, Perhelippu 14 EUR.
Kahden päivän yhteislippu Porin taidemuseoon ja Satakunnan Museon toimipisteisiin 15 / 5 / 7,50 EUR.

Taiteilija Cherie Sampsonin lahjoitus

Ainutlaatuinen performanssi- ja videotaiteen kokonaisuus Porin taidemuseolle
Performanssi- ja videotaiteilija Cherie Sampson (s. 1963 Superior, Wisconsin) lahjoittaa Porin taidemuseolle Suomen pohjoista luontoa käsittelevien teosten kokonaisuuden. Vuosille 1998–2013 ajoittuva 15 teoksen kokonaisuus koostuu performanssitaltioinneista sekä Sampsonin niiden pohjalta työstämistä videoteoksista. Lahjoitus liitetään osaksi Porin kaupungin taidekokoelmaa ja sitä täydentämään muodostetaan Cherie Sampsonin arkisto.

Cherie Sampson työskentelee apulaisprofessorina Missourin yliopistossa. Taiteen maisteriksi hän valmistui vuonna 1997 Iowan yliopistosta. Hän on työskennellyt 25 vuoden ajan ympäristö-performanssin sekä veisto- ja videotaiteen parissa. Sampson on esiintynyt maailmanlaajuisesti performansseissa, taiteen ja luonnon suhdetta käsittelevissä symposiumeissa ja videoesityksissä. Hän on luonut paikkasidonnaisia teoksia joihin ympäristön historialliset, kulttuuriset ja maantieteelliset kerrostumat ovat vaikuttaneet.

Cherie Sampsonin äidin suku on kotoisin Suomesta, ja juuristaan kiinnostunut taiteilija pääsi työskentelemään Suomeen Fulbright-stipendin turvin ensimmäisen kerran vuonna 1998. Tuolloin syntyi useita Suomen luonnosta inspiroituneita performansseja, kuten Ilomantsissa Suon estetiikka -konferenssissa 3.–6.6.1998 esitetty Suon Hengetär ja Porin taidemuseossa 14.11.1998 toteutettu performanssi ja installaatio blood-line.

Sittemmin Sampson on työskennellyt ja esiintynyt Suomessa useaan otteeseen. Kesällä 2008 hän eläytyi arktiseen luontoon Mekrijärven tutkimusasemalla. Tuolloin syntyivät muun muassa Mekrijärven rannalle sijoittuva Taivaan navalla ja Valamon luostarin kevätjäillä toteutettu Her Blue Sea Fire, johon Heikki Laitinen ja Sanna Kurki-Suonio improvisoivat äänimaiseman. Vuonna 2011 Sampson työskenteli Kolin Ryynäsen taiteilijaresidenssissä toisen Fulbright-stipendin turvin. Tuolloin hän työsti teoskokonaisuutta Mettä vuoti kuivat kuuset, josta tuli Porin taidemuseoon 29.11.2013–19.01.2014 toteutetun taiteilijan yksityisnäyttelyn Puut punalle, maat sinelle pääteos.

Arktisen erämaaluonnon lisäksi Sampsonia kiehtoo suomalainen kansanperinne ja Kalevala, josta hän oppi nuorena äidiltään. Erityisesti Kalevalan luomismyytti on inspiroinut Sampsonia. Hän on eläytynyt kalevalaiseen poljentoon runolaulamalla itse Taivaan navalla -teoksen suomenkielisen äänimaiseman. Porin taidemuseo on julkaissut Sampsonin taidetta käsittelevän kirjan Puut Punalle, Maat Sinelle / Red the Trees and Green the Land vuonna 2014.

Lahjoitusta ovat tukeneet Missourin yliopisto myöntämällä Cherie Sampsonille tutkimusapurahan ja lakimies H. Frederick Rusche Volunteer Lawyers & Accountants for the Artsista (https://vlaa.org/) avustamalla lahjoituksen tekijänoikeuskysymyksissä.

Lisätiedot: Tutkimuspalveluiden intendentti Anni Saisto, 044-701 1083, anni.saisto(ät)pori.fi

16.08.2018

Rakennamme syyskauden uusia näyttelyitä

CROQUIS-piirustusillat nuorille ja aikuisille

Taiteilija Cherie Sampsonin lahjoitus

Liput: 7 / 2,5 / 3,5 EUR, Perhelippu 14 EUR.

Café MUUSA
Mesenaatit