Liput: 5 / 2,5 euroa, Perhelippu 10 euroa.

Luova yhteismaa ja taide

Luova yhteismaa ja taide:
Creative Commons vaihtoehtona tekijänoikeuksien hallinnoimiselle

Seminaari pe 8.12.2017 klo 10-16
Paikka: Porin taidemuseon luentosali, osallistuminen mahdollista myös etäyhteydellä

Tekijänoikeus käsitteenä syntyi kirjapainon myötä (copyright). Sen juuret ovat teknologisessa mahdollisuudessa tuottaa kopioita. Ei-materiaalinen sisältö, joka aiemmin oli sidottu harvinaisiin käsinkirjoitettuihin niteisiin, olikin materiaalisesti lähes loputtomiin toisinnettavissa. Yhtä vanha, kuin kysymys tekijänoikeudesta on myös sen problematiikka. 1700-luvulla kirkko ja kruunu halusivat kontrolloida mitä sisältöjä monistetaan ja levitetään, ja loivat yksinoikeudella kirjoja painavia monopoleja.

1900-luvulla taiteen liikkeet ja ryhmät kuten dadaistit ja Kansainväliset situationistit kyseenalaistivat tekijyyden sekä immateriaalisen omistamisen. Hieman myöhemmin uudet teknologiat C-kasettien ja videonauhojen muodossa haastoivat kopiointioikeuden jälleen.Tänä päivänä suurin hyöty tekijänoikeuksista koituu suuryhtiöille ja taistelu kopioinnista käy kuumimmin internetissä, jossa kaikki digitaalinen sisältö on hetkessä jaettavissa ja monistettavissa ympäri maailman. Paradigma tekijänoikeuksista ja niiden ympärille rakennetuista monopoleista on siis vanha - ja vanhentunut. Digitaalisella aikakaudella on noussut esiin uusia vaihtoehtoja vanhoille käytännöille. Ohjelmistojen kehittäjillä on ollut 1980-luvulta saakka käytössään linsessejä, jotka sallivat vapaan jakamisen ja muokkaamisen. Luovan sisällön vallatessa internetin niille on luotu omia lisenssejä, kenties tärkeimpänä Creative Commons.

Seminaaripäivässä Porin taidemuseolla perehdymme luovaan yhteismaahan. Mitä Creative Commons -lisenssit ovat, miksi ne ovat, miten ne toimivat, miten ja missä niitä käytetään? Kuulemme näkemyksiä ja kokemuksia CC-asijantuntijalta sekä taiteen kentältä. Millaista konrollia taiteen tekijät tarvitsevat tekijänoikeuksilleen? Mikä motivoi avointa kulttuuria ja vapaata jakamista, mikä oikeuksista kiinni pitämistä? Mitä avoin kulttuuri on synnyttänyt mitä meillä ei muuten olisi?

Seminaari on maksuton. Se on suunnattu taiteilijoille ja taiteen opiskelijoille sekä luovien alojen tekijöille ja tekijänoikeuksista kiinnostuneille.

Ohjelma:
10.00 - 11.30 Tervetuliaissanat. Etäalustus Creative Commons -lisensseistä: Tarmo Toikkanen, CC Suomi
11.30 - 12.30 lounastako
12.30 - 14.00 Tapausesimerkkejä: Kimmo Modig, Eero Yli-Vakkuri ja Korppiradio
14.00 - 14.15 Kahvitauko
14.15 -16.00 Paneelikeskustelu

Ilmoittautuminen:
Paikan päälle saapuvien toivotaan ilmoittautuvan 4.12.2017 mennessä anni.saisto@pori.fi. Etäyhteydestä tiedotetaan lähempänä tapahtumaa taidemuseon verkkosivuilla ja tällä Facebook-tapahtumasivulla.

Lisätiedot:
Porin taidemuseon intendentti Anni Saisto, anni.saisto@pori.fi, 044-701 1083
T.E.H.D.A.S. ry:n arkistoija Juha Mehtäläinen, jpmehtalainen@me.com

Seminaari järjestetään Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella

Luova yhteismaa ja taide
Creative Commons vaihtoehtona tekijnoikeuksien hallinnoimiselle Seminaari pe 8.12.2017 klo 10-16.

Kerttu Horilan veistos Maire siirretty kunnostettavaksi Porin taidemuseoon
Yleisn on mahdollista seurata kunnostusta taidemuseon suuressa nyttelyhallissa osana Muistin ajankohtaisuus -nyttely.

Croquis-illat syyskaudella
Piirustusillat taidemuseon typajassa, 2 krs.: Torstaina 19.10., 23.11. ja 14.12 kello 17.30-19.30. Maksu 5.