PORIGINAL GALLERY
Eteläranta 6, FI-28100 PORI, FINLAND
tel. intl 358 44 701 4737
Open from Tuesday to Sunday from 11.00-18.00.
Free admission.


Poriginal GalleryLeena Kangaskoski
01.06.2019 - 30.06.2019
Yläkerta

Leena Kangaskoski
Animal ± human
01.06.2019 - 30.06.2019

Astu steriiliin tilaan. Tilassa suoritetaan kokeita. Kokeet vaativat hallittuja olosuhteita, joten bakteerisi, viruksesi, likasi ja limasi on jätettävä tilan ulkopuolelle.

Testi alkaa. Kuvittele, kuinka sian alkio avataan ja sieltä poistetaan solut, jotka olisivat kasvaneet sian munuaiseksi.

Kuvittele, kuinka tilalle laitetaan ihmisen munuaiseksi kasvavia soluja ja kuinka ne mukautuvat ympäristöönsä ja alkavat kehittyä yhdessä sian solujen kanssa.
Kuvittele kuinka sian alkiossa ihmissolut ja sikasolut tunnustelevat toisiaan ja täydentävät tyhjiä kohtia toisissaan ja kuinka elämää pursuavat solut kasvavat yhdessä ja monistuvat.

Solut pyrkivät elämään ja välttämään kuolemaa. Ne eivät tiedä kasvavansa sekalajisina eivätkä ne tiedä olevansa myyttisiä. Ne eivät tiedä olevansa ihmisen tuotos eivätkä ne tiedä että maailma ei välttämättä ole valmis ottamaan niitä vastaan.

Ne eivät tiedä, että niissä piilee muinainen hirviö, khimaira, joka syöksee tulta suustaan. Ne eivät tiedä olevansa pelastus elinsiirtojonoissa odottaville; pelastavia enkeleitä sikasolujen valeasussa; ne elävät ja niissä on elämä eivätkä ne halua kuolla.

Nykyisen lainsäädännön mukaan ihmissika-khimairat saavat elää 28 päivää. Euroopassa ja Yhdysvalloissa ihmissoluilla tehtävillä kokeilla on tiukat eettiset säännöt, vaikka säännös- ja valvontajärjestelmissä on suuria eroja.
Kuitenkin ihmissika-khimaira luo uusia kysymyksiä jo nyt. Onko sillä ihmisen vai eläimen oikeudet? Voidaanko ihmisyyden määritelmää laajentaa koskemaan khimairoja? Voisivatko monilajiset khimairat olla tulevaisuuden elämänmuotoja?


Animal ± Human esittää pysäytyskuvan tilasta, jonka keskellä on antibakteeristen verhojen ympäröimä sairaalavuode. Sen ympärillä on lasisia soluviljelmiä, joissa solut ovat vielä hetki sitten uineet etsien niille suotuisia asetelmia. Hiljaisuuden rikkoo pisaran ääni. Lihamyllyn läpi puristettu punasavi pitää kiinni muodostaan. Sitä nesteytetään ja se hikoilee. Nurkkaan on unohtunut illalliseksi tarkoitettu eines.


Leena Kangaskoski (s. 1982) on tehnyt kineettisiä installaatioita, filmejä ja performansseja. Useat hänen teoksistaan käsittelevät asioita, jotka eivät luontevasti asetu valmiisiin kategorioihin. Hän on etsinyt mielen ja kehon rajaa ja tutkinut kvanttifysiikan todellisuuden selityksiä. Viime aikoina hän on kiinnostunut lasista materiaalina. Lasi säilyttää aina nestemäisen olomuotonsa, vaikka se näyttäytyy meille staattisena. Leena on valmistunut Royal College of Artista Lontoossa ja Helsingissä Taideteollisesta korkeakoulusta. Hän on pitänyt useita näyttelyitä ja performansseja Helsingissä, Lontoossa, Berliinissä, Norjassa ja Vancouverissa. Kangaskoski on A Few Pointers -duon jäsen ja Muu ry taiteilijajärjestön jäsen.


CV

 

 

 


   Previous exhibitions
   Facebook
   Google Maps

 

 

              

Attention


Safety at Poriginal Gallery during the Covid-19 pandemic ...

Artist talk on the last day of the exhibition at 5-6 pm.
Welcome!

 


Contact Us


PORIGINAL GALLERY
Eteläranta 6, PORI, FINLAND
tel. intl +358 44 701 4737
Open from Tuesday to Sunday from 11:00 - 18:00. Free admission.
Postal address:
Porin taidemuseo
Poriginal galleria
Eteläranta, FI-28100 PORI, FINLAND

 


©  Poriginal Gallery | Poriginal galleria