PORIGINAL GALLERY
Eteläranta 6, FI-28100 PORI, FINLAND
tel. intl 358 44 701 4737, +358 44 10793
Open from Tuesday to Sunday from 11.00-18.00.
Free admission.


Poriginal GalleryAnnika Dahlsten
28.01.2017 - 14.02.2017
Yläkerta

Annika Dahlsten
Yöperhonen
28.01.2017 - 14.02.2017

Esitän näyttelyssäni animaation Yöperhonen (2015). Melankolisessa nukkeanimaatiossa eksynyt yöperhonen kohtaa elämän kiertokulun. Elokuvassa perhonen tutustuu asetelmaan, jonka esineistö kuvaa ajan lyhyyttä ja lopun vääjäämättömyyttä. Keskiajalla yleistyneet vanitas -aiheet muistuttavat, että maalliset nautinnot ovat tilapäisiä ja kuolema on yhtäläinen kaikille. Kuolemaan liitettävät merkit ja symbolit ovat myös syvän inhimillisiä. Ne kertovat tarpeestamme hahmottaa tuntematonta kuolemaa ja käsitellä pelkoja joita siihen liittyy.
Muinaiskreikan sana psykhe merkitsee "elämää", juontuen sanasta hengittää. Sana tarkoittaa myös jumalatarta Psykhea, sielun personifikaatiota, sekä perhosta. Hengen puhaltaminen elottomaan olioon vertautuu taiteelliseen luomiseen. Näyttelyssä elokuvan maailmaa täydentää installaatio. Se on ote huonetilasta, joka elää hengittäen hitaasti: kirjoituspaperille ilmestyy tekstiä, perhonen vaeltaa huoneessa varjomaisena välähdyksenä, kuihtuneet kukat varistavat terälehtiään. Teos jatkaa animaation herättämiä ajatuksia muistamisesta, yksinäisyydestä, hetkeen tarttumisesta. Koko näyttelyn teema on memento mori, muista kuolevaisuutesi. Kehotus on myös käännettävissä muotoon "muista elää".

Yöperhonen on ollut esillä yli 40 kansainvälisellä elokuvafestivaalilla, ja saanut yli kymmenen finaaliehdokkuutta tai kunniamainintaa. Brittiläiset Sandbar Film Festival ja Discover Film Festival palkitsivat sen vuoden parhaana animaationa 2016 ja elokuva on ARTE tv-kanavan eurooppalaisessa levityksessä. Yöperhonen nähtiin viime kesänä Mäntän XXI kuvataideviikoilla ja viime syksynä Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla. Se esitetään tammikuussa elokuvafestivaaleilla Valenciassa, Espanjassa ja maaliskuussa Lissabonissa, Portugalissa ja Rio de Janeirossa, Brasiliassa.

Turkulainen kuvataiteilija Annika Dahlsten työskentelee ja osallistuu näyttelyihin sekä kotimaassa että ulkomailla. Dahlstenin teoksia on paraikaa Marokon Casablankassa suomalaista nykylitografiaa esittelevässä näyttelyssä. Viime syksynä Turun Kauppatorille, uudistettuun Vaisteentaloon pystytettiin Dahlstenin julkinen taideteos "Lähde", valaistu lasiteossarja.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Föreningen Konstsamfundet ja Turun kaupungin kulttuurilautakunta.

 

 

 


CV


   Previous exhibitions
   Facebook
   Google Maps

 

 

              

Attention


Artist talk on the last day of the exhibition at 5-6 pm.
Welcome!

 


Contact Us


PORIGINAL GALLERY
Eteläranta 6, FI-28100 PORI, FINLAND
tel. intl +358 44 701 4737, +358 44 10793
Open from Tuesday to Sunday from 11:00 - 18:00.
Free admission.

 


©  Poriginal Gallery | Poriginal galleria