Poriginal galleria
Current exhibition
-------------
 
Henna Tyrväinen
02.04.2016 - 19.04.2016
Yläkerta

 

Henna Tyrväinen
Vallankäytön välineet
02.04.2016 - 19.04.2016

Naisille on opetettu turvallisuuteen liittyviä ohjeita tytöistä lähtien, ja useat kasvavat pelkoon joutua väkivallan uhriksi. Älä kulje pimeillä kaduilla, älä katso tuntematonta miestä silmiin, älä pukeudu niin tai näin ja meikkaa vain sopivasti (mutta älä kuitenkaan ole meikittä), älä juo liikaa, älä aiheuta miehelle häpeää tilanteessa, jossa hän on toiminut seksistisesti sinua kohtaan – se oli vain vitsi, yksi puristus, yksi irvokas ele. Ole valppaana; mieshän on vain vaistonsa varassa toimiva eläin, joka ei välttämättä kykene kontrolloimaan tarpeitaan. Tilanne kääntyy uhrin syyksi usein vielä 2000-luvullakin. Julkisessa tilassa tapahtuva seksuaalinen väkivalta tuomitaan voimakkaasti, mutta suljetuissa tiloissa koettu häirintä voidaan nähdä ja hiljaisesti hyväksyä yksityisasiana.

Yhteiskunnan olojen kurjistuessa myös naisten asema heikkenee; juurtuneet, sisäänrakennetut, patriarkaalisen yhteiskunnan luomat sukupuoliroolit voimistuvat. Internet paljastaa pinnan alla räiskyvän misogynian. Erilaiset vallankäytön välineet, kuten uhkailu ja henkilötietojen kerääminen ovat pelottavia hiljentämisen keinoja näyttää naisille heidän todellinen paikkansa. Huoraksi leimaaminen iskee vyön alle, välähtää raipan iskuna. Se on miehisen vallan osoittamisista vastakkaista sukupuolta kohtaan, joka voidaan käsittää myös suorana uhkauksena, sillä siihen liittyy ajatusmaailma, jossa huoralle voi tehdä mitä vain.

Vallankäytön välineet koostuu pääosin installaatioista, jotka käsittelevät uhkaan liittyviä tilanteita. Se sisältää suoria lainauksia keskustelupalstoilta, jotka voivat järkyttää herkempiä katsojia.

Henna Tyrväinen (s. 1987, Pieksämäki) on Porissa asuva ja toimiva kuvataiteilija.


CV
 
 
 
 
PORIGINAL GALLERY, Eteläranta 6, PORI, FINLAND. Tel. +358/2/621 1093 Fax. +358/2/621 1091 Opening hours: Tue - Sun 11 - 18 Mondays closed No admissio.